Var försiktiga i värmen!

Författare Ankie Wigren

Sommar, sol och överhettning!
Det är lätt att överhetta sin hund, lättare än man tror och konsekvenserna i värsta fall är organ som slutar fungera, ett allvarligt sjukdomstillstånd och även död. MEN även en ”mildare” överhettning kan ge livslånga konsekvenser och men som problem med att reglera den egna kroppstemperaturen, den inre termostaten går sönder helt enkelt.

Att motionera sin hund under sommaren ska såklart göras, men med ett extra vakande öga. Särskilt när solen står som högst på himmelen, då kan en vanlig promenad bli riskfylld för en hund.

HUR VET JAG?
En bred och lång tunga som inte längre ”ryms i munnen” är säkra tecken på att hundens kroppstemperatur är på väg att skjuta i höjden. Torra slemhinnor, saliv som lägger sig som ränder på tungan och en hög puls med kraftigt flämtande. Då är de dags att bryta motionen och omedelbart hjälpa till att sänka kroppstemperaturen genom att erbjuda kallt vatten, hålla hunden i stillhet, skugga och kyla kroppen med svalt, men inte iskallt, vatten.

Missar man dessa symptom kommer nästa steg bli förvirring, att hunden börjar vingla och tappar balansen. Får svårt att resa på sig och börjar kräkas. Då är det dags att uppsöka veterinär omedelbart!

VAD HÄNDER I KROPPEN?
Kroppens normala förmåga att reglera kroppstemperaturen sätts ur spel på grund av att den omgivande temperaturen är för hög. Om kroppstemperaturen överstiger 42˚C börjar allvarliga förändringar ske med kroppens proteiner och celler, vilket kan leda till döden. Skador på de inre organen, celler och blodkroppar kan visa sig först ett par dagar efter ett värmeslag i form av anemi (blodbrist) samt njur- och lever skador.

ÖKAD RISK?
Hundar som har kraftig päls, är överviktiga eller har dålig ”kondis”, trubbnosiga hundar och hundar med hjärtproblem ger också ökad risk för överhettning.

BETTER SAFE THEN SORRY
Alla hundar kan överhettas, även tunnpälsade super atleter – så man bör alltid vara vaksam.

Det är lätt hänt att hunden ”går varm” och genom att vara medveten, uppmärksam och anpassa sin motion till den dagens rådande väder kan göra skillnaden

Vill önska er en trevlig vecka och tycker du det här var värdefull information får du gärna sprida den till dina hundvänner